The bigger the better, maar niet altijd

Ondertussen zijn er alweer twee jaar voorbij sinds de laatste post.
Op Facebook plaatsen we wel zo nu en dan een fotootje, maar een heuze blog post is dus echt alweer te lang geleden. Waarom het zo lang stil is geweest? Geen idee, er is wel veel gebeurd in de tussentijd, maar niet echt iets spannends om over te vertellen denk ik.
Dus, ondertussen twee jaar verder en ook een hele tuin rijker!
We begonnen met een tuin van ongeveer 200m2, daar hebben we heel hard moeten ploeteren en vechten tegen het onkruid.
Hieronder een klein overzicht van het eerste jaar op de tuin.

Ondertussen staan daar 8verhoogde bedden op, en zijn er nog 2 in de maak. De fruitstruiken zijn ondertussen al drie keer verplaatst en doen het dit jaar al enorm goed. Nog geen fruit kunnen oogsten uiteraard maar ze groeien al beter dan op de plekken hiervoor. We hebben een huisje geplaatst en een klein kasje eraan gemaakt. We hebben ondertussen al drie keer opnieuw een composthoop getimmerd en denken nu het juiste formaat te hebben gevonden voor onze tuin en de hoeveelheid materiaal die daarop zal komen dit seizoen. We zijn van een aardbeienflat (drie strohalmen op elkaar met aardbeienplanten erin) naar een aardbeienbed. Van 3 fruitbomen en een kiwi naar 2 fruitbomen (waarvan 1geadopteerd) en een druif. Van de drie gezusters naar, dat doen we dit seizoen niet meer en van 1tuin naar 2!!!

De buurman is, na 1,5jaar niks te hebben gedaan op de tuin, weggegaan en wij vonden dat wel een mooi moment om de tuin over te nemen. Doordat we hier nu ons 4e jaar ingaan en de tuin goed op orde hebben, de verhoogde bedden schelen een hoop werk, we kennen de grond nu en weten wat het wel en noet goed doet, zagen we meer tijd om een extra project aan te gaan. En een extra project is het zeker. Het is heerlijk, al die ruimte, maar zoals eerder vermeld...1,5 jaar is er hier niks gedaan. En dat is veel. Overal is onkruid, het huisje wat op het stukje staat is niet in de allerbeste staat, er zitten veel kuilen in de grond van het verwijderen van enorme kluiten.. kortom het is een klein beetje een rommeltje. Maar nu we de tuin een maandje op onze naam hebben en ermee aan de slag zijn gegaan beginnen we enorm veel vooruitgang te boeken. We hebben ondertussen al vijf bomen op de grens tussen de twee tuinen verwijderd (geen zorgen deze bomen hebben een nieuwe bestemming gekregen elders op het complex), een enorme bamboe wildernis uit de grond gestoken (ook die heeft een mooi nieuw thuis gekregen) en twee onmogelijke grashalmen/rietpalmen,wel 2meter hoog, uit de grond gestoken. Een kwart van de tuin is al onkruid vrij gemaakt en ook staan onze 3 aardappel flats alweer mooi te stralen. We hebben 3 fruitbomen staan van de oude eigenaar en voegen daar zelf ook nog 3 aantoe. De 3 fruitstruiken krijgen een andere plek en verder gaan we aan het experimenteren met permacuktuur daarnaast gaan we op de verhoogde bedden experimenteren met mulchen zodat we minder tegen het onkruid hoeven te vechten. Een groots experimentvol seizoen dit jaar, wat hebben we er zin in.



Reacties

  1. Mooie (foto)samenvatting van de afgelopen twee jaar. Benadrukt de noodzaak voor een bbq maar weer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Eerste oogst

"Boodschappen doen"