Vakantietuinen

Afgelopen maand zijn we een weekje in Frankrijk op vakantie geweest. Samen met vrienden, lekker spelletjes spelen, lekker eten, BBQ-en, geen internet, geen mobiel bereik en lekker weer.
Het bestaan daar is zo anders dan hier. De boeren hebben het vee in de weilanden lopen, in Nederland moet je ver zoeken voor een koe in de wei. De was hangt buiten aan de waslijn te drogen, hier stopt een groot gedeelte van de bevolking zijn was in de droger. De meeste huizen hebben een moestuin aan huis. Het is zo leuk om te zien hoe creatief ze zijn met weinig. Heel inventief. Helaas ben ik vergeten foto's te maken van deze leuke tuintjes. Ik kan niet wachten om daar weer naartoe te gaan en mijn ogen uit te kijken op het Franse platte land.

Dan maar een foto van onze tuin, waar hard gewerkt is aan het klaar maken van de bedden voor de winter. We gaan dit jaar nog een poging doen met groenbemesters. We gaan een deel met winterrogge proberen en een deel met lupine. Heel benieuwd hoe dat zal gaan.




Afgelopen maand zijn we, vlak na Frankrijk, een lang weekend naar Berlijn geweest waar we per toeval tegen een hele mooie community garden aanliepen.




Meteen vielen me de zakken op de grond al op, waaruit de groente groeide


Deze twee waren bezig met de kratten waaruit ook groente groeide. Zij konden mij vertellen dat dit een stuk wasteland was, en dat er op deze manier gebruik gemaakt werd van land wat niet werd benut. Doordat de grond giftige stoffen (zou kunnen) bevatten wordt de groente in kratten gegroeid in plaats van in de directe grond. De kratten staan twee hoog. De onderste kratten worden regelmatig bijgevuld met nieuwe compost zodat het bovenste krat met de planten zijn voeding uit deze bodem kan halen. Een heel handig concept. De tuin draait op vrijwilligers, buurtbewoners en stagiaires. Er zou zelf een stagiaire uit Nederland zijn, maar die heb ik niet kunnen vinden. De groentes worden verdeeld, verkocht maar voornamelijk gebruikt in de keuken op het stuk land. Daar worden soepen en andere gerechten klaar gemaakt. Het deed ons denken aan de Parade, de mensen die er rond liepen, de verschillende gebouwtjes die er op het stuk land stonden en de sfeer.





Verstopte pompoen




Verkoop van plantjes


Een lemen oven waar je een cursus voor zou kunnen volgen


Een beien hotel


Een kruiden tuin van pallets


Een kruidentuin in oude melkpakken


Het terras waar van een drankje genoten kon worden, de sfeer en de kookkunsten.









Reacties

Populaire posts van deze blog

The bigger the better, maar niet altijd

Eerste oogst

"Boodschappen doen"